Google Bard vs. ChatGPT: welke AI-tool is het beste?

Google Bard versus ChatGPT

Sinds juli 2023 is Google Bard beschikbaar in Nederland. Dit is het antwoord van Google op het populaire ChatGPT. In dit blog lees je wat Google Bard is. Daarna duiken we in de verschillen tussen Bard en ChatGPT.

Wat is Google Bard?

Google Bard is een interactieve AI-chatbot die gratis beschikbaar is. Het enige wat je nodig hebt is een Google-account, deze is snel en gratis aan te maken. Bard is een ‘creatieve en behulpzame assistent’ die antwoorden op jouw vragen vindt door met jou te chatten. Doordat Bard het internet kan doorzoeken en gebruikmaakt van zijn eigen zoekmachine, krijg je snel de informatie die je zoekt.

Gebruik Bard voor verschillende doeleinden

Je kan Bard voor verschillende doeleinden inzetten. We geven je een aantal voorbeelden:

  • In een handomdraai onderwerpen onderzoeken, ideeën uitwerken of een tekst opzetten.
  • Het schrijven en debuggen van codes.
  • Vraag Bard om bijvoorbeeld telefoons te vergelijken en de informatie in een tabel te zetten.

Met Google Bard kun je veel tijd besparen. Je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar antwoorden via de zoekmachine van Google; Google Bard werkt het antwoord direct voor je uit.

Google Bard en ChatGPT: wat zijn de verschillen?

Laten we de belangrijkste verschillen tussen Google Bard en ChatGPT bekijken.

Verschil 1: Onderliggende technologie

Databronnen

ChatGPT en Google Bard zijn getraind op verschillende databronnen. ChatGPT is getraind op bronnen die reiken tot en met 2021. Bij het gebruik van deze AI-tool moet je er dus rekening mee houden dat de ouput gebaseerd is op een enigszins verouderde dataset. Google Bard is getraind op de informatie die momenteel online beschikbaar is. 

Taalmodellen

De AI-programma’s gebruiken ook andere taalmodellen. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft taalmodel GPT-4 ontwikkeld. GPT staat voor Generative Pre-trained Transformer 4. Het taalmodel van Bard heet PaLM2, dat staat voor Pathways Language Model 2. Lees meer over beide taalmodellen in dit blog over de verschillen tussen GPT-4 en PaLM2.

Verschil 2: Toegang tot het internet

Als je jouw vraag intikt in Bard, krijg je een antwoord dat is gebaseerd op real-time Google zoekresultaten. Daardoor kan het actuele webpagina’s samenvatten of vertalen en je zelfs vertellen wat voor weer het vandaag wordt. Bard biedt dit gratis aan.

Als je ChatGPT gebruikt, heb je niet direct toegang tot het internet. Bij de gratis versie krijg je antwoorden op basis van een dataset die reikt tot en met 2021. Wil je toch dat ChatGPT zoekt op het internet? Dan moet je de betaalde versie aanschaffen en krijg je up-to-date informatie door de ‘Browse-with-Bing functie’ aan te zetten. Je gebruikt dan wel Bing als zoekmachine, en niet Google.

Verschil 3: Onderzoek vs. Schrijfpartner

Google Bard is meer geschikt voor onderzoek en ChatGPT is een slimme schrijfpartner.

Google heeft Bard geïntroduceerd om je ‘creatieve proces te versnellen’. Het is een uitstekend middel voor onderzoek, doordat het de zoekresultaten van Google aanvult. Ook krijg je de bronvermelding en toont Bard relevante websites, producten en afbeeldingen. Bard laat je zelfs gerelateerde zoekopdrachten zien, wat handig is als je je aan het verdiepen bent in een bepaald onderwerp.

ChatGPT is oorspronkelijk getraind in het genereren van tekst. Daardoor begrijpt het verschillende literaire stijlen. Naast dat ChatGPT werk als een chatbot, neemt het rollen aan op een meer tekstueel niveau, zoals een samenvatter of vertaler. We leggen je hier uit hoe je ChatGPT gebruikt bij het schrijven van blogs.

Verschil 4: Niet 1 antwoord, maar 3 antwoorden

Wanneer je Bard een vraag stelt, krijg je meerdere antwoorden (concepten). Hierdoor heb je direct toegang tot veel informatie en ideeën.

ChatGPT daarentegen levert één antwoord per keer. Ben je niet tevreden met het antwoord? Dan moet je de prompt wijzigen of klikken op de ‘regenerate’ pijltjes voor een nieuw antwoord.

Verschil 5: Integratie met Google services vs. Plugins ChatGPT

Met Bard Extensions is het mogelijk om andere Google-services zoal Gmail, Google Drive, Google Flights en Google Hotels te integreren. Zo kan je Bard vragen om een whitepaper die in je Google Drive staat samen te vatten. Je kan Bard ook je verzonden e-mails in Gmail laten analyseren en vervolgens vragen om schrijftips. Let wel op, deze integraties werken niet altijd optimaal en we wachten op verdere ontwikkelingen.

Bij de betaalde versie van ChatGPT kun je diverse plug-ins installeren die de functionaliteiten van de AI-tool uitbreiden en aanpassen. Denk aan een SEO-plugin die je gegenereerde tekst direct optimaliseert voor zoekmachines, of een plugin die automatisch een passende afbeelding bij je tekst vindt.

Verschil 6: Zoekmogelijkheden binnen de chat

Als Bard je niet meteen het antwoord geeft dat je wilt, dan kun je onder in de balk op het Google-logo klikken. Je start dan een uitgebreide Google-zoekopdracht vanuit de chat. Zo kun je gemakkelijk verder zoeken op het internet en eventueel de informatie controleren.

De optie om online verder te zoeken heb je niet bij ChatGPT, waarbij je vastzit aan de gegeven antwoorden in de chat. Je kan uiteraard wel meer informatie vragen door een nieuwe prompt in te voeren.

Conclusie: Google Bard of ChatGPT?

We hebben beide AI-tools getest. De verschillen tussen Google Bard en ChatGPT op een rij gezet en de bijbehorende voor- en nadelen toegelicht. Ons advies: bekijk voor welk doel je de AI-tool wilt inzetten en maak op basis daarvan een keuze.

Wil je je eerst verdiepen in een onderwerp? Dan biedt Google Bard uitkomst met uitgebreide informatie in overzichtelijke bullet points. Bard is ook meer geschikt als je je wilt verdiepen in actuele thema’s. Wil je hulp bij het optimaliseren van een webtekst, blog of vacature? Dan zouden wij eerder ChatGPT inzetten dan Bard.

Beide tools zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor er maandelijks updates zijn. Zo zijn we erg benieuwd naar de toekomstige search generative experience van Google.

Leren schrijven met ChatGPT

Wil je aan de slag met ChatGPT, maar weet je niet waar te beginnen? Onze ChatGPT training is speciaal ontworpen voor marketing- en recruitmentprofessionals die tijdens hun werk het meeste willen halen uit deze AI-tool.