ChatGPT updates 2023

chatgpt op desktop

Het lijkt alsof het gisteren was dat OpenAI ChatGPT lanceerde. Maar, geloof het of niet, er is al bijna een jaar voorbij. ChatGPT heeft niet stilgezeten. De afgelopen maanden zijn er een reeks nieuwe features onthuld die het gemak en de efficiëntie voor gebruikers naar een hoger niveau tillen. Wij hebben de laatste belangrijke ChatGPT updates voor je op een rij gezet en laten zien hoe je deze features gebruikt op de werkvloer.

Update 1: spraakfunctie & afbeeldingen uploaden

Eind september voerde OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, twee grote updates door. Niet alleen kan je nu met ChatGPT praten, je kunt ook afbeeldingen delen.

De spraakfunctie van ChatGPT

Stel je voor, naast de bekende oproepen aan Siri, Alexa en Google, hoor je nu ook mensen zeggen: “Hé ChatGPT, wat kan ik koken met ingrediënten XYZ?” Als ChatGPT een recept voorstelt dat je niet aanspreekt, kun je direct feedback geven en vragen om alternatieven.

Om deze spraakfunctie te activeren ga je in de app naar ‘instellingen’, kies ‘new features’ en activeer ‘voice conversations’.

De spraakfunctie van ChatGPT op de werkvloer

Zit je in een brainstromsessie en wil je meer informatie over een statistiek, trend of heb je een vraag die niet direct beantwoord kan worden? Dan hoef je nu niet meer eerst je vraag uit te werken ‘op papier’. Met de spraakfunctie kan je nog sneller informatie opvragen.

Afbeeldingen uploaden in ChatGPT

Een andere toevoeging is de mogelijkheid om (meerdere) afbeeldingen te uploaden. Moet je een kast in elkaar zetten en weet je niet zeker of je over het juiste gereedschap beschikt?

Upload eenvoudig foto’s van de handleiding samen met foto’s van je gereedschap en vervolgens vraag je aan ChatGPT of je het juiste gereedschap hebt voor deze klus. Deze innovatie is niet alleen praktisch voor dagelijkse taken, maar ook handig tijdens je werk. Kijk bijvoorbeeld naar deze twee mogelijkheden:

  1. Concurrentieanalyse: stel, je komt een campagne van een concurrent tegen in een tijdschrift of op een billboard. Je kan dan een foto van deze campagne maken en deze aan ChatGPT laten zien. Vervolgens vraag je om een vergelijking met jouw eigen campagne. Dit helpt je om inzicht te krijgen in verschillen met de concurrentie en hoe jouw eigen merk zich positioneert.
  2. Aantekeningen uitwerken: heb je tijdens een overleg met collega’s alle aantekeningen opgeschreven op een bord? Dan is er altijd wel iemand die de nobele taak krijgt om even een foto te maken en dit uit te werken. ChatGPT kan deze taak van je overnemen. Maak een foto van je aantekeningen, upload deze afbeelding en vraag of ChatGPT je aantekeningen uitwerkt.

Momenteel zijn deze updates alleen beschikbaar voor Plus en Enterprise gebruikers. Later worden de updates verder uitgerold.

Update 2: ChatGPT app voor iOS en Android

Wist je dat ChatGPT sinds mei niet alleen beschikbaar is op je desktop, maar ook via een app op je smartphone? De ChatGPT app werd in mei geïntroduceerd voor iOS-gebruikers en later in de zomer konden ook Android-gebruikers de app installeren.

De app beschikt over de hierboven beschreven spraakfunctie en ook kan je eenvoudig foto’s uploaden. Met de app kan je ChatGPT ‘on the go’ gebruiken. Het is makkelijker en sneller om bijvoorbeeld met de app een foto van je aantekeningen te maken dan deze naar je desktop te uploaden.

En, al je chats zijn altijd overal beschikbaar, of je nu op je computer of in de app werkt. Je gesprekken worden op al je apparaten gesynchroniseerd.

Update 3: ChatGPT wordt aangesloten op het web

Online, offline en weer online.

In mei 2023 introduceerde ChatGPT een nieuwe functie genaamd ‘Browse with Bing’, waarmee gebruikers real-time toegang kregen tot het web. Maar, in juli werd de functie alweer offline gehaald om enkele problemen aan te pakken. De reden hiervoor was dat ChatGPT content kon weergeven op een manier die niet de bedoeling was, wat tot auteursrechtelijke problemen kon leiden. In september werd de functie weer beschikbaar. Momenteel kunnen alleen betalende gebruikers deze feature gebruiken.

Hoe activeer je de Browse with Bing functie in ChatGPT?

  1. Selecteer de GPT-4 optie.
  2. Klik vervolgens op ‘Browse with Bing’.

Let op: deze functie moet handmatig in- en uitgeschakeld worden. Zowel op desktop als in de app.

Voordelen van de Browse with Bing functie

Met deze nieuwe functie heb je toegang tot actuele informatie. Bovendien worden bronvermeldingen getoond, zodat je de informatie makkelijker kunt verifiëren.

Volg onze socials (Instagram & LinkedIn) om op de hoogte te blijven van de laatste ChatGPT updates. Wij laten zien hoe je ChatGPT naadloos in je workflow integreert en je werk naar een hoger niveau tilt.

Benieuwd hoe je de juiste prompts maakt om hoogwaardige content te creëren? Duik dieper in de wereld van AI met onze ChatGPT training.