ChatGPT heeft onlangs een nieuwe functionaliteit gelanceerd: GPTs. Dit zijn custom versies van ChatGPT die je helpen bij specifieke taken en doelen. Zo is er nu een wiskundeleraar die je moeilijke wiskundesommen uitlegt of een chef die je tips geeft voor een heerlijk diner met vrienden. En weet je waar wij zo enthousiast over zijn? Je kan ook je eigen GPT bouwen!
Een voordeel van het zelf bouwen van een GPT is dat je zo wordt geholpen met jouw specifieke vraagstukken. Denk aan het schrijven in de brand voice van jouw bedrijf, het verbeteren van blogs op basis van communicatierichtlijnen die je hebt geüpload of het personaliseren van je salesberichten. En het mooie is, je hoeft hiervoor niet te kunnen coderen! Bovendien kan je de zelfgemaakte GPT eenvoudig delen met collega’s. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je een GPT maakt. Zoom in om de afbeeldingen beter te kunnen bekijken.
Stap 1: ga naar ‘My GPTs’
Het maken van een GPT is een piece of cake. Let op: je hebt wel een Plus- of Enterprise-account nodig. Je begint door linksonder in de hoek op je naam te klikken en vervolgens op ‘My GPTs’. Je komt dan in de GPT builder terecht.
Stap 2: klik op ‘Create a GPT’
Vervolgens klik je op ‘Create a GPT’ om je eigen GPT te ontwerpen. Daaronder kan je klikken op de GPTs die al voor je zijn gemaakt door OpenAI.
Stap 3: vertel welke GPT je wilt bouwen
Je komt nu in het volgende scherm terecht. ChatGPT vraagt welke GPT je wilt maken. Je kunt eenvoudig in het Nederlands antwoorden. Hoe handig zou het zijn als jij een tekst hebt geschreven en deze direct wordt gecontroleerd op schrijffouten? Daarom vroegen wij om een GPT te creëren die in een tekst op spelling en grammatica controleert. Vervolgens stelt ChatGPT een naam voor. Je kan hiermee akkoord gaan of een andere naam laten genereren of deze zelf voorstellen.
Stap 4: laat een afbeelding genereren
ChatGPT maakt nu automatisch een afbeelding voor jouw GPT. Wil je een andere afbeelding? Dan kan je aan ChatGPT vragen een nieuwe afbeelding te genereren of je uploadt er zelf eentje onder ‘Configure’. En raad eens… je hebt nu al jouw GPT tot leven gewekt!
Stap 5: geef extra informatie over jouw GPT
ChatGPT stelt je nog een aantal vragen om te begrijpen welke GPT je precies wilt bouwen. Op het rechterscherm (de ‘playground’) zie je dat de GPT zich begint te ontwikkelen. Zo krijgen we al na een minuut automatische prompts te zien als “Kan je deze tekst nakijken?” en “Is deze zin grammaticaal correct?”. ChatGPT noemt dit ook wel ‘conversation starters’.
Je kunt meer instructies geven door bovenaan in het linkerscherm te klikken op ‘Configure’. Geef bijvoorbeeld onder ‘Instructions’ aan dat de GPT altijd op een positieve manier moet reageren of antwoorden geeft in de vorm van bullet points. Ook kun je de conversation starters aanpassen. Wil je dat de GPT meer input krijgt? Dan kun je snel bestanden uploaden, zodat de GPT hier rekening mee houdt in de antwoorden. Daarnaast kan je aangeven welke ‘Capabilities’ de GPT moet gebruiken. Je kiest hier uit web browsing, DALL-E Image Generation en/of Code Interpreter.
Stap 6: test de GPT in de playground
Als je alles hebt verteld over jouw gewenste GPT, kun je deze in het rechterscherm testen. Wij klikten op de conversation starter ‘Is deze zin grammaticaal correct?’ en formuleerden vervolgens een grammaticaal incorrecte zin. De GPT geeft direct de fout in de zin aan en geeft daar een uitleg bij. Ben je tijdens het testen niet helemaal tevreden over de antwoorden van de GPT? Dan kan je in het linkerscherm nieuwe instructies geven.
Stap 7: sla de GPT op
Is de GPT naar jouw idee af, dan sla je jouw nieuwe assistent rechtsboven in het scherm op. Je kunt ervoor kiezen om de GPT alleen zelf te gebruiken, te delen met anderen via een link of volledig openbaar te maken. Let op: de instructies en data die jij geeft aan de GPT, kunnen worden opgevraagd. Denk dus goed na wat je wel en niet deelt.
Stap 8: gebruik de GPT en deel deze met je collega’s
Dus heb jij binnenkort een tekst die wil je laten controleren op spelling en grammatica? Dan zie je bij ‘My GPT’s’ nu ‘Taalkundige Assistent’ staan. Je kunt de GPT ook terugvinden in de linker menubalk op de hoofdpagina.
Het kan natuurlijk zijn dat je feedback op je GPT krijgt of ChatGPT updates doorvoert. Het is daarom belangrijk dat je de GPT regelmatig aanscherpt. Dit kun je doen door op ‘Edit’ te klikken en de GPT nieuwe instructies te geven.
Nu is het tijd om jouw eigen versie van ChatGPT te bouwen! Ga eens zitten met je team en bedenk hoe een zelfgemaakte GPT het werk kan vereenvoudigen en verbeteren. Je kunt ook wachten op de GPT Store die eind november wordt gelanceerd. Dit is een online shop waar je GPTs van geverifieerde ontwikkelaars kunt aanschaffen.
Incompany ChatGPT training
Meer weten over ChatGPT? Volg samen met jouw marketing of recruitment team de ChatGPT training. Binnen 3 uur weet je hoe je bestaande content optimaliseert én nieuwe content schrijft met deze handige AI-tool.