Elk succesvol blog draait om unieke en boeiende content. Dit zorgt ervoor dat je hoog scoort in zoekmachines. Door een ijzersterk blog te schrijven vinden lezers niet alleen de antwoorden op hun vragen, maar maken ze ook kennis met jouw bedrijf. Een echte win-winsituatie. Met de komst van ChatGPT is het bloglandschap drastisch veranderd. Het is een fantastische tool om sneller content te produceren én de kwaliteit van je blog te verbeteren. Maar, dat geldt natuurlijk alleen als je weet hoe je ChatGPT moet gebruiken. Anders belandt jouw blog tussen de massa.
In dit artikel onthullen we 8 essentiële tips voor het schrijven van een uniek blog met behulp van ChatGPT.
Een writer’s block is voorgoed verleden tijd: ChatGPT gebruiken als je creatieve partner in crime
Ken je dat moment? Klaar om te schrijven, laptop voor je, notitieblok ernaast, bruisend van motivatie. Maar dan… niets. Het scherm blijft akelig leeg. De woorden willen maar niet komen. Je typt wat losse zinnen, maar je voelt het niet. Na wat minuten doelloos naar buiten staren, denk je erover om het schrijven uit te stellen. Maar, dat hoeft niet langer. Last van een writer’s block? ChatGPT staat voor je klaar. Altijd beschikbaar, en altijd vol ideeën. We geven je 4 praktische tips om samen met ChatGPT uit de startblokken te schieten:
- ChatGPT gebruiken om een blogonderwerp te verzinnen.
Heb je een bakwinkel en wil je blogs inzetten om meer bezoekers naar je website te leiden? Gebruik dan de volgende prompt: Geef me 10 blogonderwerp suggesties over het thema bakken. Wil je specifieker zijn voor je doelgroep? Pas gewoon je vraag aan. Zoals: Geef mij 10 suggesties voor blogonderwerpen over het thema bakken. De onderwerpen moeten geschikt zijn voor kinderen van 10 jaar. - Laat ChatGPT je helpen je blog te structureren met goede sub-onderwerpen.
Goede subonderwerpen vormen de ruggengraat van je blog. Vraag ChatGPT bijvoorbeeld: Wat zijn de vijf meestgestelde vragen over het bakken van zuurdesembrood? Ga vervolgens aan de slag met je research over deze subonderwerpen en creëer een conceptversie. Deze kan je ChatGPT daarna laten verbeteren. Daarover straks meer! - Laat ChatGPT je helpen met het bedenken van een opvallende titel.
Een pakkende titel bedenken kan soms flink wat creativiteit vergen. Zit je midden in een writer’s block of is het bedenken van iets creatiefs niet je sterkste kant? Dan kan het voelen alsof je eindeloos zoekt naar de juiste woorden. Probeer ChatGPT met de volgende vraag: Kun je drie aantrekkelijke titels voorstellen voor dit blog? Zijn de suggesties niet wat je in gedachten had? Laat ChatGPT weten wat je anders wilt. Zeg bijvoorbeeld: Deze titels zijn te informeel voor mijn publiek. Kun je drie alternatieven geven? - Vraag ChatGPT om een aantrekkelijke CTA te bedenken.
Ieder goed blog sluit af met een duidelijke en aantrekkelijk CTA (call to action), maar hoe doe je dat precies? Vraag ChatGPT om hulp: Kun je een CTA voorstellen op basis van mijn tekst?
ChatGPT gebruiken om je blog te verfijnen: de editor die altijd beschikbaar is
Stroomden de woorden moeiteloos uit je toetsenbord? Fantastisch! Je concept staat. Nu is het moment om te finetunen en je tekst naar een hoger niveau te tillen. Het is altijd waardevol als een expert even meekijkt. Misschien heb je een collega met een scherp oog voor pakkende teksten. Maar als die persoon even niet beschikbaar is, of als de deadline dichtbij komt, dan staat ChatGPT altijd klaar om te helpen. Hier zijn vier tips om met ChatGPT je blog te verbeteren:
- Vraag ChatGPT om feedback.
Heb je niemand in de buurt om je blog door te nemen? Twee paar ogen (of AI) zien altijd meer dan één. Vraag ChatGPT: Kun je feedback geven op mijn blog? Ik wil doelgroep [X] aanspreken en ik streef naar een informatieve, maar positieve toon. Wat zijn je suggesties? Geef zo specifiek mogelijk aan naar wat je op zoek bent, dan kan ChatGPT je zo goed mogelijk helpen. - Vraag ChatGPT om je tekst te controleren op correct taalgebruik.
Prompt: Kan je mijn tekst controleren op correct taal- en grammaticagebruik? Let wel op: ChatGPT is kritisch, maar geen enkele tool is perfect. Dus, lees je blog altijd zelf ook nog even na! - Laat je tekst inkorten of simpeler opschrijven.
Soms gebruiken we te veel woorden om iets heel simpels te zeggen. Als je het simpel en beknopt wil houden, vraag je ChatGPT gewoon: Kun je deze zin vereenvoudigen? of Kan je deze alinea inkorten? - Zet ChatGPT in om je SEO te verbeteren.
SEO is cruciaal voor de vindbaarheid van je blogs. ChatGPT kan je assisteren bij het creëren van pakkende meta-titels en -beschrijvingen. Probeer de prompt: Kun je een metatitel voor dit blog voorstellen met een limiet van 50 tekens?
Bonustip:
Heb je je blog gepubliceerd? Dan wil je natuurlijk dat het wordt gelezen. Waar kun je dit beter promoten dan op je social mediakanalen? Vraag ChatGPT: Kun je promotieberichten voor LinkedIn en Instagram creëren gebaseerd op mijn blog?
Wat je wel en niet moet doen bij het schrijven met ChatGPT
Doen
- Gebruiken bij een writer’s block.
- Feedback op teksten laten geven.
- Social mediaberichten genereren die passen bij jouw blog.
Niet doen
- Teksten klakkeloos overnemen. ChatGPT kan fouten maken. Let op onnatuurlijke zinsconstructies of taalfouten.
- Blind vertrouwen op AI voor complexe onderwerpen. Gebruik je eigen expertise! En check de feiten altijd zelf.
- Te robotachtige stijl overnemen. Iedereen heeft een eigen stijl, verlies die niet uit het oog en herschrijf waar nodig.
De meestgestelde vragen over ChatGPT
We vroegen ChatGPT wat de meestgestelde vragen zijn over ChatGPT. En ook naar de antwoorden natuurlijk…
ChatGPT is een geavanceerd taalmodel, ontwikkeld door OpenAI. Het is ontworpen om mensachtige conversaties te voeren en kan een breed scala aan vragen beantwoorden over diverse onderwerpen. Denk aan een digitale assistent met uitgebreide kennis.
ChatGPT is getraind met behulp van ‘unsupervised learning’ op enorme hoeveelheden tekst van het internet. Hierdoor heeft het een uitgebreide kennisbasis verworven en kan het antwoorden genereren op basis van die training.
Ja, ChatGPT is ook beschikbaar in het Nederlands. Hoewel het oorspronkelijk in het Engels is ontwikkeld, heeft het de capaciteit om meerdere talen te begrijpen en te gebruiken, waaronder het Nederlands.
Privacy is een topprioriteit bij OpenAI. ChatGPT slaat geen persoonlijke gegevens van gebruikers op. Je kunt dus gerust zijn dat de informatie die je deelt niet wordt bewaard of gebruikt voor andere doeleinden.
ChatGPT werd oorspronkelijk gratis aangeboden tijdens zijn introductie. Echter, voor geavanceerdere functies of intensiever gebruik kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Het is raadzaam de OpenAI website te raadplegen voor de huidige tarieven en mogelijkheden.
Edit Vesper Concept: ChatGPT 3.5 is gratis te gebruiken (maak hier een account aan). Wil je onbeperkt gebruikmaken van de tool en de nieuwste features gebruiken? Ga dan voor een abonnement.
ChatGPT training
De innovaties van OpenAI en ChatGPT komen in een razendsnel tempo. Door je AI-vaardigheden te ontwikkelen, kun je veel tijd besparen bij het maken van content. Maar dat lukt alleen als je weet hoe de tool werkt.
Wil je je marketingteam of recruiters trainen in het gebruik van ChatGPT? Zodat ze kwalitatieve blogs, vacatures, nieuwsbrieven en meer kunnen produceren? Schrijf je dan in voor onze ChatGPT training.